Proiectul THE BOND - Improvement of situation of teenage girls who get pregnant and give birth (2018-1-PL01-KA205-050375)

17-18 septembrie 2018 - Kick-off meeting - Lousada, Portugalia

In perioada 17 – 18 septembrie 2018, CICIA a participat la prima intalnire oficiala din cadrul proiectului Erasmus+ KA2, The BOND. Acest proiect este un parteneriat strategic ce are ca obiectiv imbunatatirea situatiei fetelor adolescente care raman insarcinate si nasc copii.

Aceasta intalnire a avut loc la Lousada, Portugalia, un orasel din apropierea Porto-ului, ce a cunoscut o dezvoltare urbana minunata in ultimii anii ca urmare a numarului mare de tineri ce s-au stabilit aici.

In cadrul acestei intalniri, s-a discutat despre subiectul abordat in cadrul proiectului, sarcinile specifice si rezultatele intelectuale stabilite in cadrul proiectului si totodata, fiecare partener din cadrul consortiului a facut o scurta prezentare a situatiei mamelor adolescente din tara de origine.

A fost o intalnire reusita si de success! Suntem bucurosi ca facem parte din cadrul acestui parteneriat, ca putem aborda o tema de mare interes pe tara noastra si pentru tinerele de la noi din tara!

11-12 martie 2018 - 2nd Project Meeting – Piatra Neamt, Romania

In perioada 11 – 12 Martie 2019, Asociatia CICIA a organizat la Piatra Neamt, cea de-a doua intalnire transnationala din cadrul proiectului Erasmus+ KA2, The BOND. Acest proiect este un parteneriat strategic ce are ca obiectiv imbunatatirea situatiei fetelor adolescente care devin mame.

In cadrul acestei intalniri, partenerii consortiului au discutat despre stadiile de implementare si dezvoltare a rezultatelor intelectuale ale proiectului, dar au avut loc si discutii cu reprezentanti ai institutiilor publice – Directia de Asistenta Sociala a municipiului Piatra Neamt, reprezentata prin doamna Mirela Arvinte si Liceul Tehnologic “Dimitrie Leonida” din Piatra Neamt, reprezentat de catre dna Director Adjunct Mihaela Zachman.

In cele doua zile de discutii, fiecare partener a prezentat stadiul de dezvoltare si implementare a proiectului urmarind cele doua rezultate intelectuale ce sunt in momentul de fata in curs de derulare:

S-au realizat discutii la nivel de parteneriat: ce trebuie imbunatatit, planificari actiuni viitoare – trainingul ce va urma in luna Mai in Grecia, dedicat lucratorilor de tineret, continuarea planului de diseminare a proiectului, inceperea ghidului de bune practici.

A fost o intalnire reusita, plina de rezultate benefice pentru dezvoltarea proiectului!

Este o reala placere pentru organizatia noastra sa faca parte din acest parteneriat, ajutand astfel la constientizarea problematicii mamelor minore din Romania si la imbunatatirea situatiei acestora!

06-09 Mai 2019 - Training Course – Atena, Grecia

In perioada 06-09 Mai 2019, Asociatia CICIA Romania a participat la Atena, Grecia la activitatea de training din cadrul proiectului Erasmus+ KA2, The BOND - parteneriat strategic, ce are ca obiectiv imbunatatirea situatiei mamelor adolescente - training organizat de catre Organizatia European Institute for Local Development, cu sediul central in Thesalonik, Grecia.

In cadrul acestui training s-au abordat urmatoarele teme:

Totodata, in cadrul acestui training am avut oportunitatea de a cunoaste doua cazuri de mame din Grecia ce au nascut primul lor copil in perioada adolescentina si care ne-au impartasit experienta lor de viata. Feedback-ul primit din partea lor se va regasi in Handbook-ul ce il vom realiza in cadrul proiectului (sectiunea “Recomandari”).

Din partea organizatorilor au fost invitati alti doi specialisti ce lucreaza in mod direct cu mamele adolescente: un psiholog, reprezentant al Directiei Locale de Asistenta Sociala si un avocat, reprezentant al intereselor tinerelor mame in raport cu drepturile si obligatiile parintesti. Dupa fiecare sesiune de prezentare a activitatii, partenerii din consortiu au adresat o serie de intrebari (atat intrebarile cat si raspunsurile se vor regasi tot in Handbook-ul ce se va realiza in perioada urmatoare, la sectiunea “Recomandari”).

In acelasi timp, s-au realizat discutii la nivel de parteneriat: activitatile ce urmeaza sa le implementam in perioada urmatoare, organizarea urmatoarei intalniri transnationale ce va avea loc in luna Noiembrie 2019 in Volos, Grecia.

Au fost 4 zile pline de activitati interesante, non-formale, foarte utile pentru dezvoltarea abilitatilor in lucrul cu tinerele mame! Suntem foarte incantati de faptul ca organizatia noastra face parte din acest parteneriat, ajutand astfel la constientizarea problematicii mamelor minore din Romania si la imbunatatirea situatiei acestora!

IO1 – Modele de Ateliere Aplicabile pentru Lucrătorii de Tineret în abordarea Mamelor Adolescente

În cadrul Proiectului The BOND, Improvement of situation of teenage girls who get pregnant and give birth, a fost dezvoltat un prim rezultat intelectual, și anume, un compendium de Modele de Ateliere Aplicabile pentru Lucrătorii de Tineret în abordarea Mamelor Adolescente. Această lucrarea a fost realizată de către toți partenerii de proiect, Fundația Po Drugie din Polonia, Asociația RightChallenge din Portugalia, MAD for Europe din Spania, Universitatea Thessaly din Volos Grecia, European International Local Development din Grecia, MHA Goodwill Association din Belarus sub îndrumarea și coordonarea Asociației Centrul de Incubare Creativ Inovativ de Afaceri din Romania.

Acest material a fost prezentat și oferit ca suport de lucru în cadrul Workshopului dedicat Specialiștilor din domeniul social ce a avut loc la Piatra Neamț în data de 13 Deecembrie 2019.

Acest material este util pentru toți specialiștii care întâlnesc în activitatea lor curentă cazuri de mame adolescente: profesori, asistenți sociali, moașe, psihologi școlari, psihologi terapeuți, alți specialiști ce activează în sectorul social, alți reprezentanti ai ONG-urilor din România și nu numai.

Documentul elaborate în cadrul acestui proiect este disponibil GRATUIT pe site-ul organizației noastre atât în limba română cât și în limba engleză.

BOND - Modele de Ateliere aplicabile pentru Lucratorii de Tineret in abordarea mamelor adolescente - versiunea ROA 3-a Întâlnire Transnațională – Volos, Grecia

În perioada 27 – 28 Noiembrie 2019, CICIA Romania a participat la Volos - Grecia la cea de-a treia întâlnire transnațională din cadrul proiectului Erasmus+ KA2, The BOND. Acest proiect este un parteneriat strategic ce are ca obiectiv îmbunătățirea situației fetelor adolescente care rămân însărcinate și decid să nască.

În cadrul acestei întâlniri, partenerii consorțiului au discutat despre stadiile de dezvoltare a rezultatelor intelectuale ale proiectului, dar au avut loc și discutii cu specialiști din domeniu, dna psiholog Theodora Tzerahoglou.

În cele două zile de discuții, fiecare partener a prezentat stadiul de dezvoltare și implementare a proiectului:

S-au realizat discuții la nivel de parteneriat: ce trebuie îmbunătățit, ce urmează să realizăm, planificare acțiuni viitoare – trainingul ce va urma în luna Mai 2020 în Spania dedicat lucrătorilor de tineret, continuarea planului de diseminare a proiectului, finalizarea manualului pentru lucrătorii de tineret și organizarea conferinței internaționale din Varșovia - Polonia în vara lui 2020.

06-09 Aprilie 2021 Training Course – online, Madrid, Spania

În perioada 06-09 Aprilie 2021, Asociația CICIA România a participat online la activitatea de training din cadrul proiectului Erasmus+ KA2, The BOND - parteneriat strategic, ce are ca obiectiv îmbunătățirea situației mamelor adolescente – training organizat de către Organizația MAD for Europe, din Madrid - Spania.

În cadrul acestui training s-au abordat următoarele teme:

În același timp, s-au purtat discuții la nivel de parteneriat: activitațile ce urmează să le implementăm în perioada următoare, organizarea conferinței internaționale de la Varșovia - Polonia și dezvoltarea celor 3 videouri ce vor fi realizate de către fiecare partener al proiectului având următoarele tematici: experiența organizației în implementarea proiectului The BOND, un interviu cu o mamă adolescentă și un model de bună practică din țara respectivă.

Au fost 4 zile pline de activități online interactive, foarte interesante, non-formale, foarte utile pentru dezvoltarea abilităților în lucrul cu tinerele mame!

IO2 – Manualul Lucrătorului de Tineret ce întâlnește mame adolescente în activitatea lui profesională

În cadrul Proiectului The BOND, Improvement of situation of teenage girls who get pregnant and give birth, a fost dezvoltat un prim rezultat intelectual, și anume, un compendium Manualul Lucrătorului de Tineret. Această lucrare a fost realizată de către toți partenerii de proiect, Fundația Po Drugie din Polonia, Asociația RightChallenge din Portugalia, MAD for Europe din Spania, Asociația Centrul de Incubare Creativ Inovativ de Afaceri (CICIA) din România, European International Local Development din Grecia, MHA Goodwill Association din Belarus, sub îndrumarea și coordonarea Universitatii Thessaly din Volos Grecia.

Avem plăcerea să vă prezentăm varianta finală a celui de-al treilea rezultat intelectual realizat în cadrul parteneriatului strategic european The BOND.

Este vorba despre un Manual dedicat Lucrătorilor de Tineret ce întâlnesc în activitatea lor mame adolescente, un document strategic european ce conține informații foarte utile cu privire la:

Recomandările oferite de organizația noastră în cadrul acestui document au fost elaborate împreună cu o echipă de diverși stakeholders de la nivel local ce au identificat, în cadrul unei mese rotunde, câteva măsuri ce se pot implementa în vederea diminuării numărului de sarcini și de copii nou-născuți în rândul adolescentelor.

Documentul este disponibil în limbile țărilor partenere în cadrul proiectului (Română, Portugheză, Poloneză, Spaniolă, Greacă, Rusă) plus în limba engleză.

BOND – Manualul Lucrătorului de Tineret – Versiunea în Limba Română
BOND – Manualul Lucrătorului de Tineret – Versiunea în Limba Engleză

26 și 27 Aprilie 2021 - Conferința Internațională – online, Varșovia - Polonia

În zilele de 26 și 27 Aprilie 2021, Asociația CICIA Romania a participat online la Conferința Internațională organizată în cadrul proiectului Erasmus+ KA2, The BOND - parteneriat strategic, conferință organizată sub bagheta coordonatorilor acestui proiect, Fundația po Drugie din Varșovia - Polonia.

În cadrul acestei conferințe internaționale au fost prezenți reprezentanți ai tuturor partenerilor implicați în derularea proiectului The BOND dar și invitați speciali din fiecare țară participantă la proiect. Din cauza pandemiei mondiale datorată virusului SARS COV 19, această conferință a fost organizată online, pe platforma ZOOM, fiind disponibilă traducere simultană din limba poloneză în limba engleză pentru participanții internaționali.

Ca și teme abordate în cadrul acestui eveniment, am putea aminti:

Totodată, au fost prezentate și rezultatele obținute în cadrul acestui proiect, Modelele de Ateliere de Lucru cu mamele adolescente și Manualul Lucrătorului de Tineret, prezentări realizate de către coordonatorii acestor lucrări, Asociația CICIA și, respectiv, Universitatea din Thessaly.07 Mai 2021 - Întâlnire transnațională – online, Varșovia - Polonia

Pe data de 07 Mai 2021, CICIA Romania a participat la ultima întâlnire transnațională din cadrul proiectului Erasmus+ KA2, The BOND. Acest proiect este un parteneriat strategic ce are ca obiectiv îmbunătățirea situației fetelor adolescente care rămân însărcinate și decid să nască.

În cadrul acestei întâlniri, partenerii consorțiului au discutat despre stadiile de dezvoltare a rezultatelor intelectuale ale proiectului, inclusiv despre stadiul de implementare a noile activități de creare a unui număr de 3 videouri cu următoarele tematici: experiența CICIA în implementarea proiectului The BOND, un exemplu de bună practică în abordarea mamelor adolescente și un interviu cu o mamă adolescent sau care a devenit mamă atunci când a fost adolescentă.

În discuțiile purtate, fiecare partener a prezentat stadiul de dezvoltare și diseminare a proiectului:

S-au purtat discuții la nivel de parteneriat cu privire la organizarea conferinței internaționale ce a avut loc la finele lunii Aprilie 2021, despre viitoarele evenimente de multiplicare ce vor avea loc în fiecare țară parteneră, evenimente în care vor fi prezentate toate rezultatele obținute în cadrul proiectului The BOND.

14 Mai 2021 - Multiplier Event – Piatra Neamț, România

În data de 14 Mai 2021, CICIA Romania a organizat la Piatra Neamț un eveniment de multiplicare în cadrul proiectului Erasmus+ KA2, The BOND. Acest proiect este un parteneriat strategic ce are ca obiectiv îmbunătățirea situației fetelor adolescente care rămân însărcinate și decid să nască.

Evenimentul a fost organizat cu ajutorul celor de la ABD Reporter TV ca partener media și în cadrul lui au fost invitați reprezentanți au autorităților publice, ai altor ONG-uri din localitate, reprezentanți ai liceelor din oraș, în cadrul cărora incidența sarcinilor în rândul adolescentelor este ridicată, alte persoane interesate de tematica abordată.

Cu prilejul acestui eveniment, Asociația CICIA și-a prezentat activitatea derulată în cele peste 30 de luni de implementare a proiectului The BOND, punându-se accent pe rezultatele obținute: Modelele de Ateleiere de Lucru cu mamele adolescente și Manualul Lucrătorului de Tineret. Deasemenea, ne-am bucurat de oportunitate și am oferit spre vizionare publicului prezent cele 3 reportaje/filme realizate în cadrul acestui proiect, materiale în care am surprins atât modele de bune practice – prin prezentarea proiectului Cutia Bebelușului implementat la scară națională de Asociația SAMAS, cât și experiența de viața a unei mame adolescente. Totodată, a fost un prilej inedit să prezentăm și experiența câștigată de echipa CICIA ca urmare a implementării proiectului Erasmus+, The BOND și relațiile de parteneriate create ca urmare a participării în acest consorțiu.

Mulțumim Europa pentru oportunitate!